My, niżej podpisani zwracamy się z pilnym apelem do najwyższych Władz Rzeczypospolitej Polskiej o zajęcie zdecydowanego stanowiska władz RP w sprawie dramatycznych wydarzeń w Tybecie.
W ostatnich dniach doszło do pokojowych protestów mnichów, a następnie brutalnej pacyfikacji demonstracji na ulicach Lhasy. Według różnych źródeł jest od 30 do 100 zabitych, setki aresztowanych i rannych, sytuacja w Lhasie, stolicy Tybetu przypomina wprowadzenie stanu wojennego. Demonstracje inicjowane są w kolejnych klasztorach i tłumione przez władze. Tybetańczycy apelują o międzynarodową pomoc!
Dotychczas stanowisko w sprawie wydarzeń w Tybecie zajęły: Wysoki Komisarz ds. Praw Człowieka, rządy państw m.in. Słowenii (Prezydencja UE), Wielkiej Brytanii, Szwecji, Francji, Niemiec, Szwajcarii, Indii, Tajwanu, Australii, Stanów Zjednoczonych, Kanady i Japonii.
Apelujemy o:
1. jak najszybsze zajęcie oficjalnego stanowiska przez Polskę i potępienia brutalności władz Chin wobec Tybetańczyków.
2. wezwanie władz Chin do uwolnienia wszystkich pokojowo protestujących,
3. wyjaśnienia wszystkich przypadków śmierci Tybetańczyków i dokładnej ilości zabitych;
4. poparcie apelu Rządu Tybetańskiego i Dalajlamy o wysłanie międzynarodowej misji obserwacyjnej do Tybetu;
5. wezwanie władz Chin do rozpoczęcia poważnych rozmów z Dalajlamą;
6. nie uczestniczenie przedstawicieli władz RP w Igrzyskach Olimpijskich w Pekinie.
PETYCJA DO MIĘDZYNARODOWEGO KOMITETU OLIMPIJSKIEGO:
POPARCIE DLA DZIAŁAŃ PARLAMENTARNEGO ZESPOŁU NA RZECZ TYBETU:
Poparcie jest bardzo ważne, dla dalszych prac Zespołu. Pisząc, dziękuj za wystosowanie pisma do Ambasadora ChRL w dniu 15 marca, i proś o dalsze zaangażowanie w działania na rzecz Tybetu, oraz przekazywanie poparcia dla Tybetu innym posłom.
Może w jakims stopniu utrudnić funkcjonowanie korespondencji w tej ambasadzie. Wyobraź sobie 100 tys. podkoszulek, a każda w innej przesyłce i jakieś chińczyki brodzące w tych paczkach po kolana...poza tym każda ambasada robi ewidencje korespondencji i to będzie coś w rodzaju petycji. Mam też miłą wizję kilkunastu osób skupionych wokół kamiennego stołu w KN i pakujących te t-shirty. Mnie się podoba;)
A w kwestii tego czy my w ogóle jesteśmy coś w tej sprawie zrobić, to mam wątpliwości. Niepodleglości na glanach Tybetowi nie zaniesiemy...
Rycerze Kamiennego Stołu w KN!
No, no..
Nie mam nic z metką "made in China", ale mogę Was podratować starymi skarpetami i majtkami, długopisem bez wkładu i pewnie coś jeszcze niepotrzebnego by się znalazło, jeżeli tylko wezmę się w końcu za porządki
W odpowiedzi na napływające apele w sprawie Tybetu, Kancelaria Senatu
uprzejmie informuje, że wyrażając podziw dla działań na rzecz pokoju i
przyjaźni między ludźmi i narodami Marszałek Bogdan Borusewicz w imieniu
Senatu RP i własnym wystosował do Dalajlamy Tybetu zaproszenie do złożenia
wizyty w Polsce. Zaproszenie zostało wystosowane 19 marca br.
_________________ dla ludzi starych - Waltz,
dla ludzi wiary - Waltz,
nasz prezydencki walc
niepowtarzalny walc, bialoczerwony walc
Hanna Gronkiewicz - Waltz
w sobote przed galerią krakowską jest demonstracja poparcia dla Tybetu (bądź sprzeciwu dla Chin-jak kto woli) o godz. 12. widzialam plakaty na miescie. napisali tez zeby wziac ze soba jakis pomaranczowy element ubioru.
dla ludzi wiary - Waltz,
nasz prezydencki walc
Wysłany: 2008-03-27, 21:30
kulka napisał/a:
a poza tym:
w sobote przed galerią krakowską jest demonstracja poparcia dla Tybetu (bądź sprzeciwu dla Chin-jak kto woli) o godz. 12. widzialam plakaty na miescie. napisali tez zeby wziac ze soba jakis pomaranczowy element ubioru.
tak tak.niedziela. pomylilo mi sie.ale wystarczy otworzyc link i jest napisane.no.
dla ludzi wiary - Waltz,
nasz prezydencki walc
Mamy plan zrobić kilka imprez dotyczących Tybetu - bedzie osobne ogloszenie. Mysle ze wtedy bedzie mozna pozenic to z akcja koszulkowa. Na pierwszych paru spotkaniach bedziemy je zbierali, a na kolejnych postaramy sie to wspolnie popakowac i wyslac gdzie trzeba
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum